Cara Nak Buat Ikan Perkasam
Kalau guna nasi ikan pekasam perlu di basuh waktu nak goreng tapi bila guna beras tak perlu di basuh dan boleh makan serbuk beras tu. Tutup rapat dan simpan dalam peti sejuk bahagian bawah semalaman.
Cara Membuat Ikan Pekasam Homemade 4 5 Hari Sudah Jadi Fermented Pekasam Fish Resepi Alexiswandy Youtube
Jadi buat penggemar ikan pekasam bole cuba buat sendiri di rumah.
. Dah nama pun orang Melayu tekak pun kadang-kadang teringin benar hendak makan hidangan asli. Ikan yang digunakan untuk pekasam pula tentulah ada yang guna ikan lampan ikan puyu dan kebanyakan mestilah ikan sungai. Membuat ikan pekasam sebenarnya tidaklah susah.
Gaul dengan ½ cawan garam halus dan masukkan ke dalam bekas berpenutup. Ada dua cara buat ikan pekasam ni Guna nasi dan beras goreng. Anggaran 1kg ikan 100g garam.
Kalau buat ikan pekasam ni tang beras dia memang wajib buat banyak sebab waktu goreng yang ni akan berebut nak makan. Pun begitu buat yang tidak biasa menggoreng ikan pekasam tentu pernah berdepan dengan hasil gorengan ikan yang hancur dan sekali gus menjadikan hidangan nampak kurang berselera bentuknya. Garam halus secukupnya untuk tabur selepas disalut beras.
Bekasam atau Pekasam yang super enak dan tidak baucaranya ikan di campurkan dengan garam dan sedikit penyedap rasa setalah rata ikan nya di jemur Sampai a. Kemudian dikisar dengan blender sehingga halus. Celupkan ikan tadi seekor demi seekor ke dalam.
Kalau nak gunakan resepi ni untuk buat jualan pun boleh. Macam mana nak buat ikan pekasam. Mancing tak dapat ikan pun tak kecewa sangat.
Macam mana nak buat ikan pekasam. Bekasam adalah makanan yang berupa lauk makan berasal dari fermentasi ikan. Lebih mudah buat cara yang guna beras goreng.
Ini salah satu resepinya yang terkenal iaitu ikan gelama pekasam homemade. Hanya guna 4 bahan saja peram dan. Nak buat pekasam ni takdelah susah sangat ikut saja cara-cara yang diperturunkan di sini.
Pekena selera kampung pun sedap juga kan. Membuat ikan pekasam sebenarnya tidaklah susah. Cara Gampang Membuat Pekasam Ikan Sepat Yang Enak Banget Resep Enak Seperti Baru Punya Mantu Cara Gampang Membuat Pekasam Ikan Sepat Yang Enak Banget Resep Enak Seperti Baru Punya Mantu ChristiangoKeHerring Home.
As you know today I show you how to fermented fish with. Ikut step di bawah. Lebih-lebih lagi kalau pekasam lomah atau loma.
Tapi tak ada masalah kalau hendak guna ikan laut seperti ikan gelama. Jadi untuk itu jom ketahui tip menggoreng ikan pekasam agar elok sempurna dan tidak hancur sepertimana yang dikongsikan oleh Raja Rohaizan Raja Muhaiddin. Cara Sedap Membuat Pekasam Atau Fermentasi Ikan Super Sedap.
Jadi bolehlah cuba buat resepi ikan pekasam guna resepi ni. Siang dan bersihkan ikan. Bahan-bahan perapannya sikit je.
Lagi lama diperap sebenarnya lagi sedap. Jom cuba buat ikan pekasam homemade. Tak perlu dah lauk lain.
Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan. Lagi-lagi kalau makan dengan nasi panas-panas ikan pekasam pula dogoreng garing memang menambah betul hidangan nasi. Home Cara Cara Nak Buat.
Ikut step di bawah. Ikan puyu yang telah diperap semalaman itu dibasuh terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinannya. Masukkan beras yang telah dimesin ke dalam air garam tadi dan jangan sehingga terlalu pekat.
Rasa ikan pekasam ni lebih kepada masin dan masam. Memang perlukan masa dan kerajinan nak buat ikan pekasam ni. Terima kasih kepada pemilik resepi dan semoga dimurahkan rezeki kerana sudi berkongsi resepi dan cara hasilkan.
Cuma guna nasi baunya busuk sikit. Larutkan 12 cawan garam kasar dengan 3 cawan air suam. Tapi tak ada masalah kalau hendak guna ikan laut seperti ikan.
Cara Membuat Ikan Perkasam. Cara membuatnya lebih kepada peram ikan seberapa lama dan kemudian goreng. Sediakan sejumlah garam kristal sesuai berat ikan untuk ikan berukuran besar jumlah garam yang harus disediakan berkisar 20-30 persen dari berat.
Bahan-bahan untuk membuat ikan pekasam ringkas saja. Alahai bila dah tiba hujung-hujung minggu ni mulalah selera makan lain macam tu datang. 2-3 keping asam gelugur.
Tapi kalau dah perap 2 minggu sebenarnya dah boleh goreng. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. Nak hasilkan makanan yang sedap ni perlukan pengorbanan kan.
Resepi Serta Cara Buat Ikan Pekasam Paling Senang. Kalau korang pergi memancing dan dapat ikan dalam jumlah yang agak banyak dan takde idea nak buat apa apa kata korang buat pekasam. Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais.
Sebab sebelum ini hanya orang tua-tua yang tahu cara nak buatnya. CARA MEMBUAT IKAN PEKASAM HOMEMADE Fermented Pekasam Fish Resepi Chef Alexiswandy. Ikan pekasam ini memang menyelerakan.
Lagi lama diperap sebenarnya lagi sedap. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan.
Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade
6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My
Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade
6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My
No comments for "Cara Nak Buat Ikan Perkasam"
Post a Comment